© G.F.

Slim bestralen met protonen

Tumoren doelgericht bestralen zonder gezond weefsel aan te tasten. Over twee jaar is deze innovatieve therapie ook in ons land beschikbaar.

Kankercellen te lijf gaan met klassieke radiotherapie met fotonen (elektromagnetische straling) heeft als nadeel dat er ook schadelijke straling terechtkomt voor, rondom en zelfs achter de tumor. Dat zorgt voor ongewenste bijwerkingen. Door versneld positief geladen deeltjes of protonen in te zetten, kan je wel een zeer hoge stralingsdosis quasi uitsluitend op de plaats van de tumor afleveren. En dus kan je er ook complexe tumoren of gezwellen op moeilijk te bereiken plaatsen of vlakbij gevoelige organen, zoals in de hersenen, accuraat mee aanpakken.

Hoe dat werkt? Een deeltjesversneller brengt de positief geladen deeltjes of protonen in beweging, waarna ze via elektromagneten naar het bestralingsapparaat worden gestuurd. Onderweg krijgen de protonen, naargelang de ligging van de tumor waar ze naartoe worden gestuurd, meer of minder energie mee.

Wanneer de protonen via het bestralingstoestel het lichaam binnenkomen, geven ze op hun traject richting tumor slechts een beperkte straling af. Pas als de stralingsbundel tot stilstand komt, op de plek van de kankercellen, leveren ze hun maximale dosis af.

De stralingsbundel wordt laagje na laagje afgevuurd op de tumor, alsof een soort laserpen de tumor inkleurt. De artsen kunnen de stralingsdosis laten variëren in kracht naargelang de vorm van het gezwel.
De stralingsbundel wordt laagje na laagje afgevuurd op de tumor, alsof een soort laserpen de tumor inkleurt. De artsen kunnen de stralingsdosis laten variëren in kracht naargelang de vorm van het gezwel.© G.F.

Bron: UZ Leuven, UZ Gent, Cliniques universitaires Saint-Luc UCL

Partner Content