© ISTOCK

Waarin verschillen yoghurt & co?

Klassieke yoghurt, kefir, drinkyoghurt... Ze zijn het resultaat van eenzelfde proces: de fermentatie van melk door probiotica – bacteriën en/of gisten. Maar waarin verschillen ze van elkaar?

Yoghurt

Yoghurt mag als benaming uitsluitend worden gebruikt voor melk die wordt gefermenteerd met twee specifieke bacteriën: Lactobacillus bulgaricus en Streptococcus thermophilus. Die zetten de melkfermentatie in gang, waardoor de melkproteïnen stremmen. Deze probiotica enten zich ook op onze darmflora waardoor ze de vertering van lactose bevorderen, ons immuunsysteem versterken en ontstekingsreacties in onze darmen verminderen. Naar verluidt zouden ze ook beschermen tegen dikkedarmkanker. Tot slot zouden ze ook het cholesterolgehalte uit voeding helpen verminderen. In zeer grote hoeveelheden zou yoghurt evenwel het risico op prostaatkanker doen toenemen.

Waarin verschillen yoghurt & co?
© ISTOCK

Kefir

Kefir is melk die wordt gefermenteerd met een mengeling van gisten en bacteriën, wat zorgt voor een alcoholische fermentatie: de melk wordt bruisend, schuimend en licht alcoholisch (+/- 0,5%). De voedingswaarde van yoghurt en kefir is echter nagenoeg identiek: de probiotische werking is dezelfde en beide bevatten dezelfde interessante voedingsstoffen: calcium, fosfor, vitaminen B.

Met probiotica verrijkte gefermenteerde melk

Deze melk wordt vaak in kleine verpakkingen verkocht en mag zichzelf drinkyoghurt noemen als ze de probiotica L. bulgaricus en S. thermophilus bevat. Ze wordt verder verrijkt met andere probiotica, die allerlei gezondheidsvoordelen claimen. Moeilijk om door de bomen het bos te zien! Deze producten bevatten echter vaak (veel) toegevoegde suikers en zijn doorgaans duurder dan gewone yoghurt, terwijl hun voedingsmeerwaarde beperkt blijft.

Griekse yoghurt en drinkyoghurt

Drinkyoghurt is roeryoghurt die niet gestold is. Qua voedingswaarde verschilt drinkyoghurt dus helemaal niet van gewone yoghurt. Om Griekse yoghurt te bereiden, wordt er room toegevoegd, wat hem sowieso vetter maakt.

Suiker en andere trucjes

Aan magere – lees, vetarme – yoghurt wordt wel eens suiker toegevoegd, waardoor die toch calorierijk wordt. Ook yoghurt met fruit bevat doorgaans veel suiker en paradoxaal genoeg weinig fruit. De beste keuze? Yoghurt puur natuur – vet of mager -, zonder toegevoegde suiker. Te zuur? Doe er zelf een weinig suiker bij. Toch liever fruit? Meng zelf stukjes vers fruit door je natuuryoghurt!

Met dank aan Serge Pieters, professor dieetleer, Institut Paul Lambin.

Partner Content