© Getty Images/iStockphoto

Wat kan je zelf doen om spataders te voorkomen?

Aanleg voor spataders is erfelijk bepaald. Als je beide ouders ermee kampten is de kans groot dat je er eveneens gevoelig voor bent. Aan je genen kan je weinig veranderen maar aan heel wat andere risicofactoren wel!

Met deze 7 tips verminder je de kans op het ontstaan van spataders:

  1. Vermijd overgewicht, roken en langdurig stil staan.
  2. Als je spataders hebt, kies dan niet voor sporten waar bewegingen met een harde impact aan te pas komen zoals lopen, tennissen, springen.... Die bewegingen verergeren de al verzwakte aderwand.
  3. Blijf wel bewegen maar opteer voor sportactiviteiten zoals wandelen, zwemmen, fietsen, golf...
  4. Moet je vaak rechtop staan, draag dan steunkousen. Die vind je vandaag ook in hippe kleuren en ook in kortere versies. Steunkousen zijn voor iedereen aanbevolen bij lange vliegreizen.
  5. Mijd grote temperatuurverschillen zoals bij een sauna of Turks stoombad maar ook lange warme douches. Warmte doet de aders immers uitzetten. Een koudwaterdouche op de benen bevordert de circulatie van de aders en kan het zware pijnlijke gevoel in je benen helpen aanpakken.
  6. Draag beter geen knellende kleding of kousen en laat ook naaldhakken aan de kant. Te hoge hakken of schoenen zonder hak verhinderen dat je je voet volledig afrolt, wat nodig is om het bloed weer omhoog te kunnen pompen.
  7. Ook via je voeding kan je je aders beter beschermen. De stof silicea die onder meer voorkomt in volle granen, koolsoorten en pastinaak is adervriendelijk, net als kalkrijk voedsel (wortelen, amandelen, rozijnen..). Voedingsstoffen zoals rutine (oa. in citrusvruchten en asperges), vitamine C, druivenpitextract, essentiële vetzuren kunnen eveneens de vaatwanden versterken. Naast vezelrijke voeding natuurlijk.

Lees ook: Een oplossing voor elke spatader

Partner Content