© ISTOCK

Meer dan een knuffelkonijn

Wat is er schattiger dan een konijn? Toch zijn deze pluizige langoren erg gevoelige en kwetsbare dieren, die het vaak moeilijk hebben met stress, hitte, tocht, hun spijsvertering en andere kwaaltjes. Je weet dus best vooraf waar je aan toe bent.

Konijnen voeden zich met planten, maar de basisvoeding van elk tam konijn is hooi. Dat moet in voldoende mate voorhanden en vooral van prima kwaliteit zijn. Omdat de tanden van een konijn permanent groeien, is het belangrijk dat het dier goed en veel kan knagen en kauwen, zodat die tanden voldoende afslijten. Want als het misloopt met die tandgroei, slaagt het dier er niet langer in zijn voedsel op een correcte manier naar binnen te werken.

Naast hooi is een konijn ook verlekkerd op groenten zoals wortels, witloof en spinazie. Vergeet die vooral niet grondig te wassen. De basisvoeding van het konijn mag dan wel uit plantaardige vezels bestaan, het kan nooit kwaad om dat dieet aan te vullen met vooraf samengesteld konijnenvoer. Een alles-in-één-mengsel dat ervoor zorgt dat je konijn er niet enkel dat voedsel uit pikt waarop het verlekkerd is. Om te berekenen hoeveel van dit mengsel je konijn dagelijks nodig heeft, moet je uitgaan van zijn behoeften: een te grote portie zal ervoor zorgen dat je konijn minder hooi eet, waardoor het ook minder gaat kauwen en de tanden niet optimaal afslijten.

Vergeet ook niet langs te gaan bij de dierenarts om je konijn te laten vaccineren tegen myxomatose en viraal hemorragisch syndroom. Zeker wanneer je knuffelkonijn ook buiten speelt of samenhokt met soortgenoten. Laat de dierenarts ook tegelijk de staat van de tanden, de klauwen, het (over)gewicht en de vacht van je konijn nakijken.

In zijn kooi of in de onmiddellijke omgeving ervan moet langoor alles kunnen vinden wat hij nodig heeft: zo moet hij over voldoende ruimte beschikken om zich makkelijk te kunnen bewegen en ook hygiënisch moet alles piekfijn in orde zijn. Want deze pluizenbollen zijn actieve dieren: ze voelen zich pas goed in hun vel als ze zich kunnen uitleven en maximaal kunnen bewegen. Bovendien is een konijn een erg proper dier: je zal zijn leefomgeving dus regelmatig moeten onderhouden en de zones waar hij zijn behoeften doet goed moeten schoonmaken.

Bij een konijn in huis halen komt dus best wel wat kijken. Lijkt je dit allemaal wat te veel werk, dan kan je nog altijd een konijn... in chocolade kopen, voor instant geluk zonder zorgen!

Partner Content