© Getty Images/iStockphoto

Autoverzekering per kilometer?

Wie weinig kilometers aflegt, kan opteren voor een autoverzekering met een beperkt aantal kilometers. Is dat voordelig?

Hoeveel kilometers je per jaar aflegt, heeft bij een klassieke verzekering geen effect op je premie. Een aantal verzekeringsmaatschappijen brengt polissen op de markt voor wie een beperkt aantal kilometers aflegt. Dat is onder meer het geval bij Ethias, Touring, Actel Direct, Argenta, Axa, Partners, P&V, Corona, Generali en ING.

Onder welke voorwaarden?

Voor de berekening van de premie spelen je schadeverleden, leeftijd, woonplaats en type auto mee. Daarnaast heeft elke kilometerverzekering zijn eigen voorwaarden.

De opvallendste is de directe verzekeraar Corona (alleen via telefoon of internet), die een verzekering per effectief gereden kilometer aanbiedt. Op het einde van het jaar wordt de kilometerstand gecontroleerd en krijg je geld terug of moet je bijbetalen.

De andere maatschappijen werken met schijven van 1.000km, bijvoorbeeld maximum 8.000, 10.000 of 15.000km per jaar. Bij deze contracten krijg je een korting op het normale tarief, hoewel je als klant meestal nog specifieke voorwaarden opgelegd krijgt, zoals een lage bonus-malus. Hier krijg je niets terug als je minder rijdt, maar overschrijd je het overeengekomen aantal, dan moet je bijbetalen.

Controle?

Bij sommige verzekeraars moet je op het einde van het jaarcontract de kilometerstand doorgeven. Doe je dat niet, dan mag je je het volgende jaar wellicht aan een verhoging verwachten. Anderen vragen tijdens de loop van het contract de kilometerstand door te geven of rekenen op de goede trouw. Maar ben je in een ongeval betrokken, dan wordt dit bijna zeker nagetrokken. Als je dan over je kilometeraantal zit, kan dat leiden tot een tariefverhoging of zelfs tot nietigheid van het contract.

Als je merkt dat je het kilometeraantal gaat overschrijven, contacteer je best zelf de verzekeraar. Ombudsman verzekeringen Josette Van Elderen: “We kregen al klachten van mensen die vinden dat het deel dat ze moeten bijbetalen bij overschrijding proportioneel te hoog is.” Schat dus je aantal kilometers goed in en informeer vooraf hoeveel er voor die extra kilometers wordt aangerekend. En vergelijk, want een korting op een premie bij de ene verzekeraar valt soms hoger uit dan een goedkope premie elders.

Partner Content