© Getty Images/iStockphoto

Driekwart van de rusthuisbewoners kan factuur niet betalen

Driekwart van de rusthuisbewoners kan met zijn pensioen de factuur van het verblijf niet betalen.Die is in 2 jaar tijd gemiddeld met € 70 per maand gestegen.

1.665 euro, zoveel betaalt de Vlaming gemiddeld per maand voor een rusthuis, extraatjes zoals pedicure of medicijnen inbegrepen. Twee jaar geleden lag dat ­bedrag nog 70 euro lager. Dat blijkt uit de rusthuisbarometer van de Socialis­tische Mutualiteiten, waarbij het ziekenfonds 3.000 facturen met elkaar en met de resultaten van eerder onderzoek uit 2014 vergeleek. ‘Die stijging viel helaas te verwachten’, zegt Katrien Vervoort, medewerkster van de Socialistische Mutualiteiten. ‘En ze lijkt ook niet meteen stil te vallen.’

Dat is in de eerste plaats slecht nieuws voor zeker driekwart van de bewoners die nu al met hun pensioen niet rondkomen en moeten terugvallen op familie of het OCMW om alle kosten te dekken. Aan een gemiddelde kostprijs van een rusthuisverblijf van 1.665 euro per maand, komen ze 30 tot meer dan 600 euro per maand tekort.

Grote variaties

Achter de gemiddelde maandelijkse bedragen gaan grote verschillen schuil. Deze verschillen zijn het meest uitgesproken in Brussel, waar 5 pct van de bewoners meer dan 2.667 euro per maand betaalt, terwijl een andere 5 pct van de bewoners minder dan 1.099 euro per maand betaalt.

Vlaanderen is de regio waar de prijzen het dichtst bij elkaar liggen: 5 pct van de bewoners betaalt er meer dan 2.027 euro per maand, terwijl een andere 5 pct minder dan 1.307 euro per maand betaalt. Antwerpen blijft de duurste provincie, met een gemiddelde bewonersfactuur van 1.762 euro per maand, gevolgd door de provincies Vlaams-Brabant (1.712 euro) en Oost-Vlaanderen (1.632 euro). ‘De betaalbaarheid van een rusthuisverblijf staat onder druk’, concludeert Paul Callewaert, algemeen secretaris van het Socialistisch Ziekenfonds.

Partner Content