Flexi-jobs © Getty Images/iStockphoto

Twaalfhonderd gepensioneerden aan de slag in flexi-job

Net geen 1.200 gepensioneerden hebben in januari gebruikgemaakt van de mogelijkheid om bij te klussen in een flexi-job. Dat schrijven De Tijd en Het Laatste Nieuws. Staatssecretaris Philippe De Backer spreekt van een succes. Volgens de socialistische vakbond gaat het om gepensioneerden die niet rondkomen met hun pensioen.

Gepensioneerden kunnen sinds 1 januari in de horeca of de handel bijklussen met een flexi-job. Op die extra inkomsten moeten ze geen belastingen of sociale bijdragen betalen, en de werkgever geniet een verlaagd tarief van 25 procent werkgeversbijdrage.

In de eerste maand van de nieuwe regeling gingen 1.200 gepensioneerden aan de slag in het gunstregime, leren cijfers van staatssecretaris voor de Bestrijding van Sociale Fraude Philippe De Backer. “Gepensioneerden hebben heel hun leven gewerkt en bijgedragen. Het is dus niet logisch dat ze nog eens extra belast zouden worden als ze iets willen bijverdienen” zegt De Backer. “Dankzij de flexi-job kunnen ze nu een extraatje verwerven.”

Maar ABVV ziet dat anders. Het gaat om gepensioneerden die nog aan de slag moeten omdat ze niet rondraken met hun huidig pensioen. “Het is dus niet zo verstandig om van een succes te spreken als je rekening houdt met het feit dat dat er nog zo veel gepensioneerden aan de slag moeten na hun pensioenleeftijd om rond te kunnen komen”, klinkt het bij de vakbond. “Vandaar dat wij als ABVV dan ook al sinds 2015 een minimumpensioen van 1.500 euro vragen”.

ABVV vindt de flexi-jobs ook geen volwaardige jobs, maar nepstatuten die echte contracten vervangen.

Partner Content