© G.F./Bertha

Chimay: Bivakken in een eindeloos woud

De goed bewaarde wouden rond Chimay worden minder druk bezocht dan de Ardense bossen. Ze bieden sinds kort een netwerk van 178km Grote Routepaden met eenvoudige bivakplaatsen. Ideaal om in volle natuur te kamperen en je enkele avonden een echte avonturier te voelen!

Ooit op zomerkamp geweest met de jeugdbeweging? Of in je jonge jaren vlakbij een bos gewoond? Dan herinner je je vast nog wel die bijzondere avonden bij een kampvuur tussen de bomen en de geluiden van het woud. Helaas is het vandaag in België moeilijk geworden die jeugdherinnering opnieuw te beleven: wildkamperen in volle natuur – laat staan vuur maken – is formeel verboden. Het mag nog alleen op speciaal hiervoor en meestal vrij recent aangelegde bivakplaatsen. Vlaanderen telt al een tiental bivakzones, in Wallonië waren ze tot vorig jaar nog onbestaande. Daar kwam verandering in toen Forêt du Pays de Chimay een netwerk van negen bivakzones inrichtte langs de Grande Traversée (Grote Doorsteek), een traject van 178km recent bewegwijzerde Grote Routepaden die door bossen en weiden lopen.

Spartaans of liever alle comfort?

De bivakplaatsen zijn spartaans maar authentiek
De bivakplaatsen zijn spartaans maar authentiek© G.F./Selleslagh

Je moet dus niet meer naar het buitenland reizen voor een meerdaagse wandeltocht met een tentje, wat kampeermateriaal en proviand op je rug. “We zien hier trouwens ook wandelaars die komen oefenen voor een zwaardere trektocht in het buitenland”, horen we van Florence Cocx, woordvoerster van Forêt du Pays de Chimay. “De bivakzones zijn bewust spartaans gehouden. Je vindt er hooguit een plaats om vuur te maken en soms een tafel en een vuilnisbak. Op termijn willen we wel waterpompen plaatsen, maar verder moeten de locaties vooral authentiek blijven. Voertuigen zijn verboden op de bivakzones, ook al liggen ze in de praktijk nooit erg ver van een berijdbaar weggetje.”

Wandelaars en trekkers zijn niet verplicht elke avond onder de blote hemel te slapen (met ons klimaat weet je immers nooit). Forêt du Pays de Chimay werkt samen met de horecazaken in de streek. Zij bieden vervoer heen en terug van mensen en/of bagage aan, van de Grande Traversée-route naar hun hotel of verblijf. Je kan dus perfect het overnachten onder de blote hemel afwisselen met logies met alle comfort. Florence Cocx: “In 2016 plannen we ook de bouw van schuilhutten in het woud”.

Ook eten en drinken hoef je niet mee te zeulen voor een paar dagen. De wandelroute komt dichtbij een aantal karaktervolle restaurants die werken met streekproducten. Bovendien kan je lokale picknickmanden bestellen of laten leveren op bepaalde bivak- of verblijfplaatsen. Omgekeerd kan niets je beletten je aan een survivalavontuur te wagen, bijvoorbeeld begeleid door een trapper die je leert eetbare planten te vinden tussen het struikgewas of vuur aan te steken zonder lucifers. Om nog te zwijgen van tal van kleine handelingen die erg nuttig kunnen zijn voor leerling-woudlopers!

Nadat je je wandelformule hebt gekozen, hoef je alleen nog maar te genieten van de weinig bekende schoonheid van dit woudgebied. Het Forêt du Pays de Chimay ligt in de laars van Henegouwen, ten zuiden van Charleroi, en beslaat liefst 90.000ha waarvan de helft bos. “In tegenstelling tot de Ardense wouden zie je hier weinig naaldbomen, de meeste bossen bestaan uit loofbomen”, legt Lucien Antoine uit. Hij is één van de bedenkers van de GR-paden. “Bovendien biedt de streek een natuurpark, natuurreservaten en vooral een zeer gevarieerd landschap. Dat komt omdat we hier schrijlings op de Veenstreek, de Thiérache en de eerste Ardense heuvels liggen.”

Een zee van natuur

Op het traject van de Grande Traversée wisselen vochtige weidegronden af met eikenbossen, rotskammen, grotten, meertjes en moeraszones. In deze zee van natuur duiken nu en dan knappe stukken erfgoed op, zoals het kasteel van Chimay of de romaanse abdijkerk van Hastière-au-delà. En dan hebben we het nog niet over de vele kapelletjes, kerken met typische, uivormige torens of Aquascope, een ontdekkingscentrum over het natuurreservaat van het meer van Virelles.

De streek verdient het echt dat we hier onze zolen verslijten ver van de al te vaak platgetreden toeristische wandelpaden. Des te meer wanneer onze trektocht bekroond wordt met de lekkere geur van een knisperend houtvuur of met een prachtige ochtend wanneer we net uit onze tent kruipen.

Praktisch

  • De vzw Grote Routepaden publiceerde in samenwerking met Forêt du Pays de Chimay de gids La Grande Traversée de la Forêt du Pays de Chimay (alleen in het Frans). Hij bevat precieze informatie over het wandeltraject en een massa nuttige info: gps-coördinaten van de bivakplaatsen, horecazaken, openbaar vervoer, winkels, anekdotes, historische achtergrond enz. Verkrijgbaar via www.groteroutepaden.be en bij het Maison du Tourisme de la Botte du Hainaut, Rue de Noailles 6, 6460 Chimay, 060 21 98 84.
  • Je mag niet tot aan de bivakzones met een gemotoriseerd voertuig, je mag er geen twee opeenvolgende nachten kamperen of er je tent laten staan tussen 10 en 16 uur.
  • Diverse organisaties bieden arrangementen of trapper/survivalverblijven aan (sommige zijn ook geschikt voor gezinnen). Er zijn tal van formules mogelijk: van één dag tot een meerdaagse trektocht met een minimale uitrusting, een survivalkamp of een woodcraftarrangement. www.foretdupaysdechimay.be; www.aquascope.be; www.bivakzone.be

Partner Content