© Getty Images/iStockphoto

Christmas Movie Night: kerstklassiekers met het juiste hapje

Leen Baekelandt
Leen Baekelandt Journaliste Plusmagazine.be

The Sound of Music, When Harry Met Sally, Home Alone, ... Naast alle eindejaarlijstjes is er ook nog dat andere lijstje: dat van de kerstklassiekers. Topfilms met een nostalgisch kantje, een tikkeltje melig misschien, maar ideaal voor een koude en/of druilerige winteravond. Maar wat een movie night tijdens de eindejaarsperiode compleet zou maken – naast een dekentje uiteraard – is een bijpassende snack. Enkele ideetjes...

Het mayonaisemerk Hellmann’s selecteerde vier favoriete kerstfilms en creëerde bij elke titel een hapje alsof het recht van de filmset in kwestie kwam. Smakelijk en veel kijkplezier!

Film: Ratatouille, snack: Ratatouille (of wat had je gedacht)

Christmas Movie Night: kerstklassiekers met het juiste hapje
© Hellmann’s

4 personen

  • 1 courgette
  • 1 aubergine
  • 3 Roma-tomaten
  • 1 rode paprika
  • 1 blik tomaten
  • 3 laurierblaadjes
  • 3 takjes peterselie
  • 5 takjes tijm
  • 1 ui, fijn gesneden
  • 4 teentjes knoflook, geperst
  • 1 el balsamicoazijn
  • olijfolie
  • peper en zout

Voor de basilicum mayonaise:

  • 2 el Hellmann’s mayonaise
  • 1 el olijfolie
  • 10 g basilicum, fijn gesneden

Schil de paprika met een dunschiller. Snij hem doormidden en verwijder de pitjes. Snij in kleine stukjes.

Verhit 1 el olijfolie in een pan. Voeg de uien en de knoflook toe. Bak gedurende een minuut. Voeg 1 blik tomaten en paprika toe. Kook gedurende 5 minuten, roer regelmatig.

Voeg de balsamicoazijn en de kruiden toe. Meng alles goed samen en breng op smaak met peper en zout. Dek af en kook op een laag vuurtje gedurende 10 minuten.

Maak ondertussen de groenten klaar. Snij de aubergine, courgette en tomaten in dunne plakjes. Gebruik een mandoline als je die hebt. Verwarm de oven voor op 190 °C.

Schep de tomatensaus in een ovenschaal. Leg de plakjes aubergine, courgette en tomaat in de schaal zodat ze elkaar een beetje overlappen. Besprenkel met olijfolie, zout en peper. Knip een stuk bakpapier uit zodat het overeenkomt met de grootte van je ovenschaal en plaats het op de groenten.

Bak gedurende 25 minuten of tot de groenten gaar zijn.

Meng de Hellmann’s mayonaise, olijfolie en basilicum.

Schep de ratatouille mooi op een bord en serveer met de basilicummayonaise.

Film: Pulp Fiction, snack: cheeseburger

Christmas Movie Night: kerstklassiekers met het juiste hapje
© Hellmann’s

4 burgers

  • 4 burger broodjes
  • 450g rundergehakt
  • 2 eetlepels teriyakisaus
  • 1 eetlepel grillkruiden
  • 4 ananasringen (vers of van een blik)
  • 4 reepjes spek, gebakken
  • 4 plakken cheddar kaas
  • olijfolie

Pittige koriander mayonaise:

  • 50 g Hellmann’s mayonaise
  • 1 theelepel Sriracha
  • 1 eetlepel koriander, fijngehakt

Meng de Hellmann’s mayonaise met de Sriracha en de koriander.

Meng het gehakt met de teriyakisaus en de grillkruiden in een kom. Rol het gehakt tot 4 grote ballen en duw ze plat tot een hamburger.

Bestrijk de ananas aan beide kanten met 2 eetlepels olijfolie. Grill de ananasringen 1 minuut aan beide kanten. Je kan hiervoor een elektrische gril of een grillpan gebruiken.

Grill de burgers tot ze gaar zijn. Leg de plakjes kaas nog even op de burgers tot ze beginnen smelten. Rooster de broodjes. Beleg de broodjes met de hamburgers en het spek. Top met een gegrilde ananasring en pittige koriander mayo.

Film: The Breakfast Club, snack: BLT Sandwich

Christmas Movie Night: kerstklassiekers met het juiste hapje
© Hellmann’s

1 BLT

  • 3 reepjes spek
  • 2 sneetjes brood
  • 2 el Hellmann’s mayonaise
  • 3 sneetjes tomaat
  • 2 slablaadje

Bak de spekreepjes in een droge koekenpan op matig tot hoog vuur tot ze knapperig en bruin worden. Toast ondertussen de sneetjes brood in een toaster.

Leg de blaadjes sla, de tomaten en de spekreepjes op een sneetje brood en top met Hellmann’s mayonaise.

Film: When Harry met Sally, snack: Pastrami sandwich

Christmas Movie Night: kerstklassiekers met het juiste hapje
© Hellmann’s

1 sandwich

  • 2 sneetjes roggebrood
  • 1 el boter
  • 2 plakjes Zwitserse kaas
  • 100 g pastrami, dunne plakjes
  • 50 g zuurkool
  • 1 el Hellmann’s mayonaise

Smelt boter in een pan. Doe de sneetjes brood in de pan en leg er een plakje kaas op. Laat bakken op laag vuur tot de kaas gesmolten is.

Doe de pastrami 2 minuten in de magnetron op 800 W. Leg de pastrami, zuurkool en de Hellmann’s mayonaise tussen de twee sneetjes brood.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content