© ISOPIX

Culinair met camembert

Op een kaasschotel steelt hij de show, maar de meest gekende onder de Franse kazen laat zich tot zo veel meer verleiden dan enkel een stuk stokbrood.

Kip met camembert

(Voor 4 personen)

1 kleine bussel wortelen, raapjes en lente-uitjes, 30 g boter, 2 eetlepels zonnebloemolie, 4 kippenfilets, zout, peper, 1 camembert van rauwe melk, 20 cl cider brut, 10 cl vloeibare room.

1 Was de groenten. Verwijder het groen van de wortelen, de rapen en de uitjes tot op 3 cm. Leg de groenten in een stoommandje en laat ze 10 tot 15 minuten garen.

2 Warm intussen de boter en de olie in een pan. Kruid de kippenfilets en laat ze 10 minuten bakken. Draai ze halfweg om.

3 Warm de ovengrill voor.

4 Plaats de kippenfilets in een ovenschaal. Snij de camembert in 4 plakken en leg er een op elke filet. Zet in de oven en laat 5 minuten gratineren.

5 Deglaceer intussen de pan met de cider en de room. Maak wat aangebakken is van de bodem los met een houten spatel. Laat de saus indikken. Voeg peper en zout toe.

6 Schik de groenten op de borden. Giet er wat cidersaus over. Leg er een kippenfilet op, werk af met wat gesnipperde lente-uitjes en dien op.

Omelet met camembert en pruimen

Culinair met camembert
© ISOPIX

(Voor 4 personen)

4 blauwe pruimen, 150 g blauwe biodruiven zonder pitten, 1 camembert van rauwe melk, 6 eieren, 15 cl melk, versgeraspte muskaatnoot, zout, peper van de molen, plantaardige olie, een drietal takjes tijm.

1 Was en ontpit de pruimen, Was en dep de druiven droog, haal ze van de tak.

2 Snij de camembert in plakjes.

3 Klop de eieren met de melk en de muskaatnoot. Voeg peper en zout toe.

4 Warm de oven voor op 180°C. Smeer een gietijzeren braadpan in met olie en bedek de bodem met de camembert, de pruimen en de druiven.

5 Giet er het eiermengsel over. Zet in de oven en laat 15 tot 20 minuten goud kleuren. Voeg net voor het einde van de baktijd de tijm toe.

Krokante camembert-met-preirolletjes

Culinair met camembert
© ISOPIX

(Voor 4 personen)

3 preien, 60 g boter, zout, peper, 4 vellen brickdeeg, 1 kleine camembertvan rauwe melk.

1 Snij de prei in de lengte doormidden, was ze zorgvuldig en snij in fijne reepjes. Laat 20 g boter smelten in een stoofpot en voeg de prei toe. Laat 12 tot 15 minuten garen op een matig vuur, zonder verkleuren. Voeg peper en zout toe.

2 Laat de rest van de boter smelten. Snij de camembert in acht. Snij de brickdeegvellen in twee. Warm de oven voor op 180°C (stand 6).

3 Leg de brickdeegvelletjes op je werkblad en bestrijk ze met de gesmolten boter. Schik een lepel gestoofde prei en een stukje camembert op elk brickdeegvelletje en rol op.

4 Bedek de ovenplaat met bakpapier en leg er de rolletjes op. Zet ze een kwartier in de oven, tot ze goudgeel zien. Laat wat afkoelen, dien lauw op.

Lasagne van kabeljauw en camembert met pijnboompittencrumble

Culinair met camembert
© ISOPIX

(Voor 4 personen)

300 g kabeljauw in moten, 50 cl visfumet, 1 camembert van rauwe melk, 30 cl vloeibare room, 8 vellen lasagne, 125 g pijnboompitten, 3 eetlepels paneermeel.

1 Laat de kabeljauw 10 minuten garen in de visfumet. Bestrijk een ovenschaal met boter, breng een laag kabeljauw aan, gevolg door een laag van kleine stukjes camembert zonder korst, giet er wat vloeibare room over en dek af met een laag lasagne.

1 Breng nog een laag aan tot alle ingrediënten op zijn. Warm de oven voor op 180°C (stand 6). Zet de schaal 30 minuten in de oven.

1 Mix de pijnboompitten en meng ze met het paneermeel. Strooi over de lasagne en zet nog enkele minuten onder de grill.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content