© FOTO'S ISOPIX

Recepten: ananas brengt de zon in je bord

Vul je cocktailglas en je bord met exotisch veel zon. En je bent klaar voor een lange, hete zomer!

Punch met ananas en aardbei

(Voor 4 personen)

Een halve ananas, 250 g aardbeien, 5 cl perziksiroop, 1 fles gekoelde cava.

Rijst met kalkoen, ananas en spinazie

Recepten: ananas brengt de zon in je bord
© FOTO’S ISOPIX

(Voor 4 personen)

4 kalkoenmedaillons, 75 g basmatirijst, 200 g spinaziescheuten, 1 tomaat, een halve ananas, 2 lente-uitjes, 1 stukje verse gember, 1 limoen, druivenpitolie, 1 koffielepel sesamolie.

1 Verhit twee eetlepels olie in een pan en bak de kalkoenmedaillons goudbruin, laat daarna 10 minuten bakken op een laag vuur. Voeg zout en peper toe, zet aan de kant.

2 Kook de rijst in gezouten water, de tijd die aangegeven is op de verpakking. Laat uitlekken en afkoelen. Zet opzij.

3 Was de spinaziescheuten en dep ze droog, snij de tomaat en de ananas in stukjes.

4 Snipper de uitjes en hak de gember zeer fijn.

5 Pers de limoen. Meng het sap met twee eetlepels druivenpitolie, de sesamolie, de gember, peper en zout.

6 Verdeel de stukjes ananas, de kalkoenmedaillons, de spinaziescheuten, de rijst, de stukjes tomaat en de gesnipperde uitjes over de borden. Overgiet met wat gembersaus en dien meteen op.

Rijstsla met ananas en gamba’s

Recepten: ananas brengt de zon in je bord
© FOTO’S ISOPIX

(Voor 4 personen)

8 rauwe gamba’s, 50 g rijst, een halve ananas, 2 jonge takjes selder, 1 nieuwe ui, 2 takjes munt, een halve citroen, olijfolie, zout, peper van de molen.

1 Verwijder eerst de koppen van de gamba’s en pel ze. Leg ze in het stoommandje en laat 6 tot 8 minuten stomen. Laat afkoelen.

2 Kook de rijst in gezouten water. Laat uitlekken en afkoelen. Doe de rijst in een slakom.

3 Schil de ananas en snij in stukjes. Snij ook de gamba’s in stukjes. Doe de ananas en de gamba’s bij de rijst in de slakom.

4 Snij de takjes selder fijn en ook de ui. Haal de blaadjes van de takjes munt en snipper fijn. Voeg alles bij de rijst.

5 Pers de citroen, voeg twee eetlepels olijfolie toe, breng op smaak met peper en zout, en giet de saus over de sla. Meng en verdeel alles over de kommetjes. Dien op.

Yoghurtcake met ananas

Recepten: ananas brengt de zon in je bord
© FOTO’S ISOPIX

(Voor 4 personen)

1 potje volle yoghurt (125 cl), dat je daarna 1 x vult met gesmolten boter, 2 x met suiker en 4 x met bloem, 3 schijven ananas, 3 eieren, 1 zakje bakpoeder, 25 g gekonfijte sinaasappelschil, 1 eetlepel ongezouten pistachenoten, 20 g amandelschilfers, poedersuiker.

1 Warm de oven voor (7 – 210°). Leg bakpapier in de bakvorm.

2 Snij de ananas in stukjes. Doe de yoghurt in een slakom. Voeg eieren, boter en suiker toe en meng met een garde. Roer er de bloem en het bakpoeder onder en voeg de ananasstukjes toe. Giet in de bakvorm en zet 10 minuten in de oven.

3 Snij de sinaasappelschil in stukjes en hak de pistachenoten.

4 Strooi na tien minuten bakken de sinaasappelschil, de pistachenoten en de amandelschilfers over de cake. Verlaag de oven tot stand 6 (180°) en laat 25 minuten bakken.

5 Kijk of de cake gaar is en laat indien nodig nog vijf minuten bakken. Haal uit de oven en laat de cake lauw worden, haal hem uit de bakvorm, bestrooi met poedersuiker en dien lauw of koud op.

Gekaramelliseerde ananas

Recepten: ananas brengt de zon in je bord
© FOTO’S ISOPIX

(Voor 4 personen)

1 ananas, 1 vanillestokje, 150 g fijne suiker, 200 g bittere chocolade, 15 cl vloeibare room, 5 cl sterke koffie.

1 Schil de ananas en snij in blokjes. Snij het vanillestokje in de lengte door. Doe de ananas en de vanille in een kookpot, strooi er suiker over, voeg een bodempje water toe en laat 30 minuten zachtjes koken. Roer tot de ananasblokjes gekaramelliseerd zijn.

2 Giet de vloeibare room in een kookpot en verwarm op een zacht vuurtje. Voeg de koffie toe zodra de room begint te pruttelen. Breng opnieuw aan de kook.

3 Rasp de chocolade in een kom. Giet er de room met koffie over en meng met een houten lepel tot een gladde saus. Verdeel de saus over vier kommetjes, doe er de gekaramelliseerde ananasblokjes bij en dien meteen op.

Kippenboutjes met paprika en ananas

Recepten: ananas brengt de zon in je bord
© FOTO’S ISOPIX

(Voor 4 personen)

12 kippenboutjes, olijfolie, 1 gele en 1 rode paprika, 1 rode ui, halve ananas, 2 teentjes look, 1 kl gemberpoeder, 1 kl korianderpoeder, zout, 4 eetlepels sesamzaad.

1 Warm de oven voor op stand 6 (180°). Bestrijk de kippenboutjes met olie en laat ze 30 minuten braden in een ovenschaal.

2 Snij de paprika’s in reepjes. Pel de ui en de look en hak fijn. Schil de ananas en snij in stukken.

3 Verhit twee eetlepels olijfolie in een cocotte. Roerbak er de look in, voeg de paprika en de ui toe en laat, terwijl je roert, nog vijf minuten bakken. Voeg de ananas toe, strooi er het gember- en korianderpoeder en wat zout over. Dek af en laat 30 minuten bakken op zeer laag vuur. Roer regelmatig om.

4 Haal de kippenboutjes uit de oven en laat ze lauw worden. Rol ze door het sesamzaad en zet ze opnieuw tien minuten in de oven.

5 Verdeel de paprika-ananasmix over de kommetjes, leg er de kippenboutjes op en dien meteen op.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content