© ISTOCK

Recepten met appel: van granny groen tot primo rood

‘An apple a day keeps the doctor away’, luidt het Engelse spreekwoord. Maar laat je vooral niet tegenhouden om er meer te eten, want lekkere recepten met appels zijn er in overvloed.

Appel gevuld met kalfsgehakt en porto

Recepten met appel: van granny groen tot primo rood
© FOTO’S ISOPIX

Ingrediënten voor 4 personen

8 salieblaadjes, 4 appels, 2 sjalotten, 30 g boter, 200 g gehakte filet mignon van kalf, zout, 10 cl porto, oe koffielepel vijfbessenpeper.

1 Verwarm de oven voor op 200°C (stand 6/7). Was de salie, dep droog en haal de blaadjes van het takje. Hou vier blaadjes apart voor de afwerking, snipper de resterende blaadjes. Was de appels en droog ze af. Snij de hoedjes van de appels, haal ze leeg en hak de appel die je hebt verwijderd fijn. Pel de sjalotten en hak fijn.

2 Laat boter smelten in een sauteerpan. Bak de sjalotten goudbruin, voeg het kalfsgehakt, de gesnipperde salie en de gehakte appel toe. Breng op smaak met zout, meng en laat vijf minuten bakken. Voeg de helft van de porto en de helft van de vijfbessenpeper toe.

3 Vul de uitgeholde appels met de farce en zet ze in een ovenschotel, die je vooraf instrijkt met boter. Zet in de oven en laat 30 minuten bakken. Giet intussen de rest van de porto en de vijfbessenpeper in een kookpot en laat inkoken tot een derde.

4 Haal de appels uit de oven, leg ze op de borden en giet er wat ingekookte porto rond. Werk af met de resterende salieblaadjes. Dien meteen op.

Millefeuille van bloedworst en lauwe appeltjes

Recepten met appel: van granny groen tot primo rood
© ISOPIX

Ingrediënten voor 4 personen

8 reinetten, 8 takjes tijm, 40 cm bloedworst, 60 g boter, 2 eetlepels aalbessengelei, 1oe koffielepel vijfbessenpeper, 1oe koffielepel fleur de sel.

1 Was de appels, droog ze af, verwijder het klokhuis met een appelboor en snij ze in ronde schijven. Was de tijm, dep droog en haal de blaadjes van de takjes. Snij de worst in dikke plakken.

2 Laat de boter smelten in een antikleefpan. Bak de appelschijven vijf minuten aan beide kanten tot ze goudbruin zijn. Hou ze apart. Veeg de pan schoon en verhit zonder vetstof. Bak de plakjes bloedworst vijf minuten aan beide kanten. Laat de aalbessengelei oplossen in een pannetje met wat water.

3 Maak een millefeuille met afwisselend een appelschijfje en een plakje bloedworst, prik vast met een houten prikker. Giet er de aalbessengelei over en werk af met vijfbessenpeper, fleur de sel en tijm. Dien meteen op.

Appeltaart

Recepten met appel: van granny groen tot primo rood
© ISOPIX

Ingrediënten voor 4 personen

1 rol zanddeeg pure boter, 1 eetlepel maïszetmeel, 15 cl vloeibare room, 1 ei, 50 g poedersuiker, 30 g amandelpoeder, 3 rode appels, 1 koffielepel kaneel.

1 Warm de oven voor op 180°C (stand 6). Rol het zanddeeg uit en bedek er een taartvorm mee. Doorprik de bodem met een vork. Zet koud.

2 Giet de vloeibare room in een kom en los er het zetmeel in op. Voeg het ei, de suiker en het amandelpoeder toe. Meng met een vork. Was de appels en snij ze in vier, verwijder het klokhuis en snij de appels in dunne schijfjes.

3 Giet de amandelcrème uit over de taartbodem en leg er de appelschijfjes op in de vorm van een rozet. Bestrooi met de rest van de suiker en het kaneelpoeder. Zet in de oven en laat 30 tot 35 minuten bakken.

Appelmoes met meringue

Recepten met appel: van granny groen tot primo rood
© ISOPIX

Ingrediënten voor 4 personen

750 g appels, het sap van een citroen, 60 g suiker, 1 steranijs, 1 kruidnagel, oe koffielepel geraspte gember, 1 kardemomzaadje, 1 kaneelstokje, 100 g suiker, 7 cl water, 2 eiwitten.

1 Schil de appels en snij ze in vier. Verwijder het klokhuis, snij de appels in kleine stukjes en doe ze in een kookpot. Voeg het citroensap, de suiker, een half glaasje water en alle kruiden toe en meng. Ze een deksel op de pot en laat 20 minuten garen.

2 Verwijder de steranijs, de kruidnagel en het kaneelstokje. Giet de appels met het kookvocht in de kom van de mixer en maak er appelmoes van. Verdeel over vier borden en zet koel.

3 Zet de ovengrill aan. Bedek de bakplaat met bakpapier. Giet de suiker en het water in een kookpot en laat inkoken tot een dikke stroop. Klop intussen het eiwit zachtjes op tot schuim. Giet een straaltje stroop over het eiwit terwijl je het verder opklopt tot het helemaal is afgekoeld.

4 Schep vier quenelles van eiwitschuim op de ovenplaat, zet in de oven en laat 5 tot 10 minuten bakken.

5 Leg op elk bord appelmoes een meringueschuimpje. Laat het smaken!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content