Peter Paul Rubens, Zelfportret, Rubenshuis Antwerpen, opname 12 april 2018, na restauratie KIK-IRPA © KIK-IRPA Brussel

Rubens en ‘vergeten leading lady’ Michaelina Wautier centraal tijdens Antwerps Barokjaar

In Antwerpen wordt vrijdag het Barokjaar officieel afgetrapt, een groots opgezet cultureel festival rond het leven en oeuvre van Peter Paul Rubens en de impact die hij vandaag nog steeds heeft op de stad en de hedendaagse kunst. Wij selecteerden vijf tentoonstellingen uit het rijke programma.

Bij Rubens thuis

Het Rubenshuis aan de Wapper is een van de bekendste kunstenaarswoningen ter wereld. Als je het binnenwandelt, betreedt je de leefwereld van Rubens. Het is hier dat hij woonde met zijn familie, waar de meeste van zijn kunstwerken het levenslicht zagen, en waar hij vrienden en vooraanstaande gasten ontving. In het huis hangt een grote vaste collectie van zijn werk. Naar aanleiding van het festival verwierf het Rubenshuis enkele nieuwe stukken. Zowel schilderijen van zijn meest getalenteerde leerlingen als van zijn eigen hand keerden terug naar de plek waar ze werden geschilderd. Ook zijn zelfportret hangt na meer dan een jaar restauratie terug in het huis. Tijdens het stadsfestival kan je ook de restauratie van het 400 jaar oude portiek en het tuinpaviljoen volgen. Het zijn de enige twee originele overblijfselen uit de woning en ze tonen Rubens als architect.

De meester leeft! 1/6/2018 tot 15/3/2019 in het Rubenshuis

Vrouwelijk toptalent

Het MAS pakt in primeur uit met een overzichtstentoonstelling van een bijzondere kunstenares, waar je tot nu toe wellicht weinig van gehoord hebt. De Brusselse Michaelina Wautier (1614-1689) was een tijdgenote van Rubens. Maar glazen plafonds zijn van alle tijden: furore maken als kunstenares in de 17de eeuw was bijna onmogelijk. Hoewel Michaelina door haar buitengewone talent niet moest onderdoen voor haar mannelijke tijdgenoten, is haar oeuvre in de vergetelheid geraakt. Momenteel zijn van haar hand een dertigtal werken bekend. Ze was erg veelzijdig en schilderde moeiteloos portretten, historie- en genrestukken, religieuze of mythologische thema’s. Het kostte curator Katlijne Van der Stighelen jaren onderzoek om ze te verzamelen.

Michaelina. 1/6 tot 2/9 in het MAS

Leven en dood

Schilder Luc Tuymans werd aangezocht als curator in het MUHKA. Hij confronteert barokmeesters als Caravaggio en Anthony van Dyck met hedendaagse kunstenaars. De tentoonstelling Sanguine/Bloedrood staat voor de energiestroom van leven en dood. Sleutelwerk is Five Car Stud, een recent opgedoken meesterwerk van Edward en Nancy Kienholz uit 1972. Het verdween ruim 40 jaar, tot het onlangs door de Fondazione Prada in Milaan werd aangekocht. De grote sculpturale installatie toont de castratie van een jonge Afro-Amerikaan in het zuiden van de VS en heeft nog niets van zijn expressieve kracht en urgentie verloren.

Sanguine/Bloedrood. 1/6 tot 16/9 in het MUHKA

Barokke klassiekers

Het Middelheimmuseum zoomt in op het spanningsveld tussen de natuur en het artificiële. Internationale hedendaagse kunstenaars waaronder William Forsythe en Bruce Nauman creëerden nieuwe werken voor het museum en de openbare ruimte. Ze refereren stuk voor stuk aan de barokke klassiekers, zoals de grotto, het doolhof, het tableau vivant, de fontein en de trompe-l’oeil.

Experience Traps. 1/6 tot 23/9 in het Middelheimmuseum

Kerkelijke opdrachtgevers

Antwerpen telt vijf monumentale kerken waar Rubens tot leven komt. De Onze-Lieve-Vrouwekathedraal, de Sint-Pauluskerk, de Sint-Andrieskerk, de Sint-Carolus Borromeuskerk en de Sint-Jacobskerk. Zij behoorden tot de meest belangrijke opdrachtgevers van de 17de-eeuwse kunstenaars. In een nieuw parcours langsheen de vijf kerken ontdek je het levensverhaal van Rubens.

Monumentale Kerken. 1/6 tot 31/10.

Praktisch

Het festival loopt van 1/6/2018 tot 30/1/2019. Volledig programma en tickets via www.antwerpenbarok2018.be

Partner Content