© iStock

Verzonnen verledens

April, de maand van de filosofie, laat dit jaar de verbeelding aan de macht. Hoe correct is het verhaal dat we van ons eigen leven hebben gemaakt? Wat is waar en wat is verbeelding?

Eén verhaal

Verzonnen verledens

“Als we jong zijn verzinnen we een toekomst voor onszelf, als we oud zijn verzinnen we verledens voor anderen.” Het is een zin uit Alsof het voorbij is, het boek waarmee Julian Barnes de Booker Prize 2011 won. Over een man die terugkijkt en beseft dat zijn eigen verleden anders was dan wat hij dacht. Ook in Het enige verhaal speelt het geheugen en hoe dat ons bedriegt een rol. “Als het je enige verhaal is, dan is het ook het verhaal dat je het vaakst hebt verteld. De vraag is dan: brengt al dat steeds weer vertellen je nu dichter bij de waarheid of er juist verder vanaf?” Aan het woord is Paul, die als 19-jarige student een relatie begint met een vrouw van 48 en daar later op terugblikt. “Ik denk dat het geheugen een andere vorm van authenticiteit heeft, en niet een mindere”, stelt hij.

Het enige verhaal — Julian Barnes — Atlas Contact — € 19,99 — isbn 9789025452087

Een reconstructie

Verzonnen verledens

“Wat ik u ga vertellen, is een reconstructie van alles wat ik me herinner”, zei Maxwell rustig. “Maar ook wat ik heb verlangd, gevoeld, gedroomd, waar ik bang voor ben geweest, wat is gebeurd, wat had kunnen gebeuren, en in die zin is het allemaal waar.” In Kindsoldaat ontrafelt Oscar van den Boogaard, die opgroeide in Suriname en Nederland, zijn eigen familiale achtergrond. Vijf generaties en twee oorlogen passeren de revue.

Kindsoldaat — Oscar van den Boogaard — De Bezige Bij — € 24,99 — isbn 9789023457756

Familiegeheimen

Verzonnen verledens

“Herinneringen vertellen, als er slechts één verteller is, is fictie schrijven. Het verleden wordt verzonnen”, zegt hoofdpersonage Helena Guerrero tegen haar schoonbroer als ze hem na bijna 50 jaar stilte terugziet. In het nieuwste boek van de Spaanse schrijfster Elia Barceló is het verleden van bepaalde familieleden zo niet helemaal, dan toch voor een stuk verzonnen. Welke geheimen de familie Guerrero meedraagt, kom je samen met Helena en haar partner met mondjesmaat te weten. Een meeslepend verhaal tegen de achtergrond van de Spaanse burgeroorlog. Een verhaal over zwijgen en wat dat kan aanrichten.

De kleur van stilte — Elia Barceló — Uitgeverij Q — € 19,99 — isbn 9789021406626

Slow Book festival

Op 22 april vindt de vijfde editie van het Slow Book festival plaats. Je ontmoet een auteur, gaat ermee in gesprek en deelt je leeservaringen met leesgenoten. Locatie: huiskamers, boekhandels en andere leesplekken. www.30cc.be

Partner Content