© Getty Images/iStockphoto

6 vragen over koolhydraatarm eten

Diëtiste en voedingsdeskundige Sabrina Mattens (UZ Brussel) volgde in Nederland opleidingen over koolhydraat selectieve voeding. Zij past de principes zelf toe en begeleidt ook tal van mensen naar een lager gewicht.

1 Wat is het basismechanisme van koolhydraatarm eten?

Sabrina Mattens: Door het aantal koolhydraten (of suikers) fors te verminderen en voor goede, trage varianten te kiezen, maakt je lichaam minder glucose (bloedsuiker) aan. Omdat je je energie dan niet meer uit die glucose put, moet je lichaam op zoek naar een alternatieve bron: je vetreserves. Door over te schakelen op vetverbranding, worden de aanwezige vetten afgebroken en verlies je lichaamsvet. Belangrijk hierbij is dat je tegelijk voldoende eiwitten (proteïnen) en goede vetten eet. Die vetten zorgen ervoor dat het verbrandingsniveau van je lichaam op peil blijft, terwijl de eiwitten voorkomen dat je spiermassa afneemt. Het effect is zeer snel merkbaar. Afhankelijk van hoeveel overgewicht je hebt, ben je na een week minstens een kilo kwijt.

2 Kan je zonder snelle suikers sporten?

Sabrina Mattens: Jazeker. Tot nu toe werd altijd gehamerd op snelle suikers bij sport maar dat hoeft niet. Ook bij fysieke inspanningen kan je lichaam perfect energie halen uit vetten. Er lopen momenteel zelfs veelbelovende studies bij topsporters om na te gaan of vetverbranding ook bij hen niet tot betere prestaties leidt.

3 Wat bij diabetes, ziekte van Crohn, verhoogde cholesterol...?

Sabrina Mattens: Heb je een (chronische) aandoening en wil je overschakelen op een koolhydraat selectief eetpatroon, dan moet je dat wel onder medische begeleiding doen. Maar voor heel wat klachten en aandoeningen – een verhoogde cholesterol, diabetes, de ziekte van Crohn, epilepsie, huidproblemen – zijn er al prima resultaten geboekt, zo blijkt uit verschillende studies. Ikzelf heb gelijkaardige ervaringen: verschillende diabetes type 2-patiënten slaagden erin op deze manier hun medicatie af te bouwen of ermee te stoppen. In Nederland is ook de Diabetesvereniging gewonnen voor die aanpak. Zij stelt dat 80% van de diabetes type 2 door deze eetwijze omkeerbaar kan worden. Als klassiek geschoold diëtist was ik aanvankelijk terughoudend, maar de resultaten zijn ronduit positief. Ook bij mensen met een verhoogde cholesterol zien we de bloedwaarden gunstig evolueren na gewichtsverlies.

4 Critici hameren op het tekort aan vezels en vitaminen door te eenzijdige voeding. Het zou leiden tot te veel vleesconsumptie?

Sabrina Mattens: Wie op eigen houtje van start gaat, pakt het soms te streng aan. Dan kan je inderdaad een tekort krijgen omdat de meeste mensen te weinig groenten eten. Als je de juiste balans weet aan te houden, loop je dat risico niet. Vooral vitamine D wordt als voorbeeld aangehaald, maar dat kan je halen uit vette vis en zonlicht. Koolhydraat selectief eten is geen proteïnedieet. Je gaat hierdoor zeker niet meer vlees eten. Je kan je eiwitten net zo goed uit plantaardige bronnen halen.

5 Verlies je hiermee niet vooral spieren en vocht?

Sabrina Mattens: We zien aan de lichaamssamenstelling dat bij een koolhydraatarm dieet hoofdzakelijk de vetmassa slinkt. De spieren en het vochtgehalte blijven quasi onveranderd. Daar zorgen o.a. de eiwitten voor.

6 Voel je je niet compleet slap met zo weinig koolhydraten?

Sabrina Mattens: Als je omschakelt van koolhydratenverbranding naar vetverbranding, kan het gebeuren dat je je enkele dagen futloos voelt, hoofdpijn hebt en een moeilijke stoelgang. Het is echt afkicken van een jarenlange suikerverslaving. Maar na twee tot drie dagen zijn de grootste ongemakken voorbij en na enkele weken heeft je organisme zich aangepast.

Partner Content