© Getty Images/iStockphoto

Zo voorkom je dat keukendoeken tot voedselvergiftiging leiden

Van het schoonmaken van het aanrecht tot het afdrogen van je vaat of zelfs je handen. Keukenhanddoeken ‘multitasken’ in heel wat huishoudens. Geen goed idee, zo blijkt uit nieuw onderzoek. Het dagelijks gebruik is bepalend voor de hoeveelheid kwalijke ‘beestjes’ op je theedoeken.

Van de vochtige vaatdoek was al bekend dat die in geen tijd uitgroeiden tot een geliefkoosde broeihaard voor een jungle aan bacteriën. Onderzoekers plaatsten dit keer 100 gebruikte keukenhanddoeken onder de microscoop en ze identificeerden de ziekmakende microben die ze aantroffen.

Op ongeveer de helft van de theedoeken was er sprake van bacteriële groei van soorten zoals de E Coli bacterie, en soorten van de enterococcus – , en de staphylococcus-stam. Niet alle doeken bleken even erg besmet. Zo bleken E. coli types opvallend meer op te duiken op doeken die zowel werden ingezet om keukenmateriaal af te vegen, het aanrecht schoon te maken of het drogen van de handen. Dat gaf aanleiding tot kruisbesmetting. Ook vochtige theedoeken of doeken van families die rauw vlees bereidden, bleken meer bacteriën te tellen.

Darmbacteriën

E.Coli is een darmbacterie die zowel bij mensen als dieren voorkomt. Dit zijn overwegend gunstige bacteriën met uitzondering van enkele zeer venijnige types die in staat zijn om een ernstige voedselvergiftiging te veroorzaken. Bovendien betekent de aanwezigheid van E.coli op een keukendoek dat er stoelgangbacteriën zijn op terechtgekomen. Dat duidt op een gebrek aan hygiëne zoals handen wassen na een toiletbezoek.

De staphylococcus bacteriën bleken meer present op theedoeken van families met kleine kinderen en bij huishoudens met een lager inkomen. Deze ziektekiem vermenigvuldigt zich pijlsnel bij kamertemperatuur en produceert dan toxines die eveneens tot een voedselvergiftiging leiden. Ze kan gedood worden door de doeken te wassen bij hoge, bijna kooktemperaturen.

Tips om de verspreiding van ziektekiemen te voorkomen

  1. Was je keukenhanddoeken op hoge temperaturen na elk gebruik.
  2. Zorg dat je werkoppervlak is schoongemaakt voor je voedsel bereidt.
  3. Maak het na elk gebruik ook meteen opnieuw schoon.
  4. Gebruik je keukenhanddoeken niet voor verschillende taken maar neem telkens een schone doek of een wegwerpdoek.
  5. Was en droog je handen telkens nadat je met voedsel hebt gewerkt.

Partner Content