'Geluk in een doosje'

Nathalie Mathijs

Nathalie Mathijs studeerde in 2003 af als licentiaat Toegepaste Economische Wetenschappen. Momenteel schoolt ze zich om tot ouderencoach met als doel gepensioneerden te inspireren en te begeleiden in hun nieuwe levensfase. De medicalisering bij psychische problemen is een thema dat haar na aan het hart ligt.

Verplichte sterilisatie goede zaak, maar adoptie van katten moet gratis blijven

Rutger Lazou

Alle katten geboren na september 2014 moeten verplicht gesteriliseerd worden. Dat staat in het nieuwe kattenplan van minister van Dierenwelzijn Ben Weyts. Bob Proesmans, voorzitter van de Vlaamse dierenartsenvereniging waarschuwt ervoor dat de toekomst van de huiskat op die manier in gevaar komt. Die waarschuwing moeten we serieus nemen, stelt moraalwetenschapper Rutger Lazou, die aan de Universiteit Gent afstudeerde met een masterproef over het reguleren van kattenpopulaties.

Open brief van een 60-plusser

Ludo Hugaerts

Jarenlang was Ludo Hugaerts actief als journalist bij Plus Magazine. Na zijn pensioen bleef hij niet bij de pakken zitten. Maar dat marketeers nog steeds geen oog hebben voor actieve 60-plussers is hem een doorn in het oog.

De starter van 50-plus is een start-ster

Els Schellens

Uit de eigen cijfers van ACERTA Sociaal Verzekeringsfonds voor de periode 2012 - 2017 blijkt dat 11,9% van alle starters ouder is dan vijftig. Almaar meer vrouwen zetten een (late) stap naar zelfstandigheid. Els Schellens, Director Operations, analyseert.

'Ben ik mijn vader aan het misbruiken?'

Leen Baekelandt

Dubbel zoveel meldingen van ouderenmishandeling dan twee jaar geleden, luidt het vandaag in de pers. 'Doe ik dan ook aan oudermishandeling?' vraagt Leen Baekelandt, redactrice Plus magazine, zich af.

Laat de kat geen luxeproduct worden

Rutger Lazou

De Brusselse regering keurde het besluit goed dat vanaf 2018 alle huiskatten in Brussel verplicht gesteriliseerd moeten worden. Dierenrechtenorganisatie GAIA roept Vlaams minister van dierenwelzijn Ben Weyts op om hetzelfde te doen. "We moeten echter het perverse effect vermijden dat onze huiskatten worden vervangen door dure raskatten waarvan het welzijn ondergeschikt is aan de uiterlijke kenmerken en opbrengst", stelt moraalwetenschapper Rutger Lazou, die aan de Universiteit Gent afstudeerde met een masterproef over het reguleren van kattenpopulaties.

Op weg naar een dierproefvrije wereld

Nadine Lucas

In de huidige samenleving klinken de protesten tegen dierproeven steeds luider. Vanuit de proefdiersector wordt slechts gereageerd met dooddoeners. Onderzoekers juichen alternatieven toe voor andermans dierproeven, maar beweren steevast dat de alternatieven tekort schieten voor hun eigen studiedoel. Elk voorstel om het gebruik van proefdieren wettelijk in te perken wordt afgeweerd.

Mag je alles tonen?

Anne Vanderdonckt

Net nu dit nummer in de rekken ligt, lanceert de vzw Amazone haar Echte Lijven campagne. Daarmee wil dit initiatief voor gendergelijkheid álle lijven in de media krijgen, ongeacht hun leeftijd, omvang, vorm en imperfecties. Dat kunnen we alleen maar toejuichen.

'Registratie negatieve wilsverklaring op gemeente moet mogelijk worden'

Sylvain Peeters

Op 18 april is het de Europese dag van de rechten van de patiënt. Deze dag symboliseert het belang om weloverwogen en goed geïnformeerd eigen keuzes te kunnen maken en dit tijdens de volledige levensloop van een mens. Het zelfbeschikkingsrecht voor elke mens is fundamenteel.

Deze maand in Plus Magazine