© BELGAIMMAGE

Krakers in huis, wat nu?

Je komt terug uit vakantie en tot je verbazing hebben andere mensen bezit genomen van je huis, zonder je toestemming. Hoe krijg je deze krakers buiten? En wie draait er op voor de schade?

Toen Hakim terugkeerde naar zijn huis in Brussel, na een verblijf in Scandinavië, raakte hij niet binnen omdat er een andere slot op de deur zat. Een gezin dat hij van haar noch pluim kende had het pand ingepalmd. De politie kon ze er niet uitzetten en bovendien moest Hakim opdraaien voor het elektriciteitsverbruik van de krakers! Nog in Brussel moest een koppel maandenlang in een caravan wonen omdat daklozen bezit hadden genomen van hun eigendom. In Gent kon een oudere dame na een ziekenhuisopname niet naar huis terug omdat haar woning gekraakt was door een Romafamilie. En ze was niet de enige. Ook hier hadden de eigenaars alle moeite van de wereld om hen buiten te krijgen. De buurtpolitie, de sociale dienst van de stad en de grote mediabelangstelling konden de Roma uiteindelijk overtuigen te vertrekken. Dat eigenaars hemel en aarde moeten bewegen om hun eigendom te recupereren, hoewel zo’n bezetting illegaal is, heeft de gemoederen stevig verhit. Maar om tot actie over te kunnen gaan moest de politie wachten op de beslissing van de vrederechter, uitgevoerd door een deurwaarder. En daar gingen al snel enkele erg lange maanden overheen. Om nog te zwijgen over de staat waarin de eigenaars hun woning terugvonden.

Voortaan kunnen krakers die een pand weigeren te verlaten, worden gearresteerd.

Na deze en andere incidenten is de politiek dan toch in actie geschoten. In oktober vorig jaar keurde de kamer van volksvertegenwoordigers een wetsvoorstel goed om het kraken van bewoonde gebouwen te bestrijden. Want er wordt wel degelijk een onderscheid gemaakt tussen het kraken van een bewoond en een onbewoond pand. In de gevallen die we hier aanhalen, van mensen die met vakantie vertrekken en hun woning gekraakt zien, werd de burgerlijke procedure versneld. De eigenaar van een gekraakt pand kan nog altijd naar de vrederechter stappen, die de uitzetting kan bevelen. Maar hij kan voortaan ook een klacht indienen bij het parket en de Procureur des Konings om een uitzetting vragen. Is de vraag van de eigenaar gegrond en willen de bezetters niet vertrekken, dan plegen ze een inbreuk en kunnen ze worden gearresteerd.

En wat als er schade is?

Wat als je als eigenaar je woning terugkrijgt maar er schade blijkt aangericht? Kan je iets ondernemen of moet je je tot je verzekeraar richten om de schade te vergoeden? “Bij woonverzekeringen bestaat er geen specifieke aanpak rond kraken”, benadrukt Laurence Gijs, press & reputation officer bij verzekeraar AG. “Valt de schade die de krakers in je huis hebben aangericht onder de basisgaranties – bijvoorbeeld een brand -, dan treden deze contractuele garanties in werking. De verzekeringsmaatschappij kan dan altijd een verhaal indienen tegen de kraker, die als aansprakelijke derde wordt beschouwd. Maar in de praktijk moet men die persoon kunnen identificeren, wat niet altijd makkelijk is. Ook belangrijk om weten is dat het gebouw niet langer dan 120 dagen mag hebben leeggestaan. Wat wil zeggen dat er in die periode niemand verblijft en het pand niet wordt onderhouden.”

Partner Content