© Getty Images/iStockphoto

Tot de tanden verzekerd

Kronen, bruggen, implantaten, prothesen,... ze kosten handenvol geld. Een tandzorgverzekering biedt uitkomst, maar je moet ze wel maanden vooraf afsluiten.

Een implantaat of een kroon kost algauw 1.600 euro. Terwijl je daar via de ziekteverzekering maar zo’n 50 euro van terugtrekt. Tandzorg is duur, zoveel is duidelijk. Eén Belg op de drie overweegt trouwens om het bezoek aan de tandarts om financiële redenen uit te stellen, zo blijkt uit de meest recente barometer van DKV, de enige privéverzekeraar die zijn klanten een dekking tandzorg aanbiedt. Verder kan je enkel bij je ziekenfonds terecht.

Sowieso een wachttijd

Maar waar zit hem het verschil tussen een verzekeraar en het ziekenfonds? In de wachttijd? Ziekenfondsen hanteren inderdaad een wachttijd. Vanaf dag één van je aansluiting betaal je de volledige premie, maar je kan pas een terugbetaling krijgen na minstens zes maanden wachttijd. En wil je voor bepaalde specifieke tandzorg de maximale terugbetaling, dan komt daar nog een extra wachttijd bovenop. Meestal moet je tot het derde jaar wachten voor je een volledige (geplafonneerde) terugbetaling krijgt.

Een voorbeeld. Dentalia Plus (Partena) betaalt tot 350 euro terug het eerste jaar van je aansluiting. Het tweede jaar is dat 650 euro en vanaf het derde jaar 1.250 euro. De leeftijdsgrens om aan te sluiten ligt op 64 jaar. Preventieve tandzorg wordt 100% terugbetaald, voor kleine mondchirurgie, prothesen, implantaten, enz. geldt een tussenkomst van 80% van het bedrag dat je zelf moet ophoesten. Let wel, die 80% geldt enkel als je aan preventieve tandzorg doet, als je dus elk jaar minstens één keer bij de tandarts op controle gaat. Doe je dat niet, dan komt je verzekering maar voor 50% tussen. En voor orthodontie bedraagt de terugbetaling sowieso 60%.

Ook bij verzekeraar DKV geldt een wachttijd voor bepaalde waarborgen. Dat is bijvoorbeeld het geval voor orthodontie en parodontologie, waar de wachttijd twaalf maanden bedraagt en de maximale dekking 1.500 euro per jaar. Je krijgt tot 80% terugbetaald voor tandzorg, parodontologie, orthodontie en tandprothesen. Voor preventieve zorg en conserverende behandelingen geldt geen wachttijd, maar worden er wel bepaalde voorwaarden opgelegd. Zo mag je voor de terugbetaling van sommige behandelingen maar vier tanden missen. Orthodontie wordt uitgesloten als je ouder bent dan 40 jaar, en parodontologie wordt niet meer terugbetaald na 65 jaar.

Bij de ziekenfondsen moet je geen medische vragenlijst invullen. Voor DKV Smile betaal je 201,68 euro per jaar als je 60 jaar bent. Voor Dentalia Plus (Partena) betaal je als je 60 jaar bent 22,85 euro per maand of 274,20 euro per jaar (cijfers oktober 2018).

Doen of niet?

Het antwoord op deze vraag is niet zo eenvoudig. In het meest recente vergelijkend onderzoek van Budget&Recht (Test-Aankoop) over de terugbetaling van tandzorg stak niemand erboven uit. Op de vraag ‘sluit je best een tandverzekering af?’, luidde het antwoord: ja, als je nu al weet dat je in de toekomst tandproblemen zult krijgen. Waarschijnlijk niet als je een gezond gebit hebt en maar één of twee keer per jaar naar de tandarts moet.

Partner Content