Slovenië © G.F.

5 x slapen tussen de dieren

Het is onmiskenbaar een trend: dierentuinen, safari- en natuurparken in Europa bieden steeds vaker de mogelijkheid om er te overnachten. Zo waan je je op safari zonder het bijbehorende astronomische budget.

SLOVENIË Leven als een herder

Elk jaar in juni verhuizen de herders in Slovenië naar de hutten in Velika Planina, waar ze de zomer doorbrengen en voor het vee zorgen. Nabij Velika Planina vind je het gelijknamige ecoresort. Als je stil bent, hoor je enkel de vogels fluiten en de wind om je oren suizen. Ezels, herten en varkens lopen hier bijna vrij rond en je verse groenten en fruit pluk je gewoon zelf in de tuin. Slapen doe je in spiksplinternieuwe bungalows of back to basics in een simpele glampingtent. Er is ook een boerderij en ecozwembad.

Eco resort pod Velika planina, sloveniaecoresort.com/en

FRANKRIJK Slapen met een ijsbeer

In La Flèche, in de Loirevallei, ligt al sinds 1945 de Zoo de la Flèche. Het is een van de mooiste dierentuinen van Europa en sinds 2015 kan je hier de nacht doorbrengen. Tien lodges gaan helemaal op in de begroeiing van het park en de dierenverblijven. In de Arctic Lodge spelen en zwemmen de ijsberen voor je raam en vanuit de Yukon Lodge zie je grizzlyberen. De Canadese lodges liggen temidden het verblijf van de poolwolven. Of kies je liever een typisch Indonesisch bamboehutje tussen de witte tijgers of een Afrikaanse boomhut waar je vanop het terras de maki’s ziet slingeren in de bomen? Uiteraard is de beveiliging optimaal.

Frankrijk
Frankrijk© STEPHANE LE LUDEC

Zoo de la Flèche, www.zoo-la-fleche.com

BELGIE Tentje in de bomen

Ook dicht bij huis kan je bij dieren overnachten. Het Domein van de Grotten van Han bood al de mogelijkheid om te logeren in een pelsjagershut met beren als buren. Nu komen daar boomtenten bij. Het woord zegt het al: tenten gespannen tussen de bomen. Ze bieden uitzicht op de vallei van de Lesse en in de open vlakte dartelen herten, oerossen en Przewalskipaarden rond. De accommodatie is basic: een tree tent is voorzien van één grote matras van 2,40 m x 2 m, met lakens, dekens en kussens. Op het hangende terras staan twee stoeltjes en een tafel. Voor sanitair en kastjes moet je naar de begane grond. Meer heb je niet nodig voor een onvergetelijk avontuur!

België
België

Domein van de Grotten van Han, www.grotte-de-han.be/nl/tree-tents, www.grotte-de-han.be/nl/pelsjagersnacht

ENGELAND Kamerbreed zicht met tijger

In het Engelse graafschap Kent is Port Lympne Reserve een begrip. Meer dan 700 dieren, waaronder veel beschermde of bedreigde soorten, bewonen het reservaat. Het principe is vergelijkbaar met dat van de Beekse Bergen ( hiernaast): je rijdt met een safaritruck langs het (soms) loslopende wild. Overnachten kan hier in lodges of in de twee hotels, die verspreid liggen over het park. Nieuw dit jaar is de wolf lodge. Deze is verbonden met een privéboomhut die je een spectaculair uitzicht biedt op de wolven. Je kan ook kiezen voor een tijger-, giraffen- of neushoornlodge, telkens met kamerbrede ramen. Als je logeert in Port Lympne mag je het park bezoeken voor openingstijd en heb je toegang tot delen die voor het publiek niet toegankelijk zijn. Recent werd het park ook uitgebreid met een dinosauruswoud, dat meer dan 100 levensgrote prehistorische creaturen telt.

Engeland
Engeland

Port Lympne Reserve, www.aspinallfoundation.org/port-lympne

NEDERLAND Ontbijt met giraf

Wakker worden met het gebrul van leeuwen of ontbijten met nieuwsgierige giraffen: het kan sinds dit voorjaar in de Beekse Bergen. Het Nederlandse safaripark bij Tilburg opende een gloednieuw resort met Afrikaanse lodges en zicht op de savanne en haar bewoners. Niets zo fijn als ’s ochtends opstaan, naar het terras lopen en kijken of er zebra’s, giraffen, dan wel neushoorns of leeuwen voorbij wandelen. Het 42 ha grote domein met 240 lodges, tenten en boomhutten, ligt net naast het eigenlijke park. De huisjes staan verspreid rond verschillende savannes en bosgebieden. De Beekse Bergen bestaan trouwens 50 jaar. In 1968 was het park een sensatie: voor het eerst kon je leeuwen in semivrijheid zien. De autosafari, waarbij je met je wagen het park inrijdt, bestaat nog altijd. Maar je kan ook op wandel-, boot- en bussafari.

Nederland
Nederland

Safari Resort Beekse Bergen, www.beeksebergen.nl

Partner Content