© G.F.

7x op themareis

Geen zin in kerken en musea? Er zijn tegenwoordig voldoende reizen met originele thema’s om je verblijf boeiend en apart te maken. Of je nu van yoga, schoenen, Agatha Christie of van cowboys houdt.

1 Yoga op het dek

Wil je helemaal herbronnen terwijl je de frisse zeebries opsnuift? Dan kan je aan yoga doen op een zeilschip. S tar Clippers biedt speciale yogacruises aan. Elke dag kan je plaatsnemen op het zonverwarmde achterdek voor een yoga- of medidatiesessie in open lucht. Onder de strakke zeilen en met de wind in je haren leer je volledig te ontspannen. Een prachtig decor is gegarandeerd, want je kan yogacruises maken op de Middellandse Zee, in Thailand en de Caraïben. Wil je echt alles weten over yoga, dan zijn er op het schip ook lezingen en concerten. Het wordt ongetwijfeld een relaxte cruise.

Yogacruise, www.starclippers.com/en/theme-cruises

2 Op schoenenjacht

7x op themareis

Het mag verbazen dat niemand er eerder is op gekomen: een reis helemaal in het teken van... schoenen. Caractère heeft het voortaan in zijn programma. En waar kan je dan beter naartoe dan naar Italië? Tod’s, Hogan, Nero Giardini, Fratelli Rosetti zijn merken voor wie graag elegant door het leven stapt en ze komen uit Le Marche, hét walhalla van de schoenen. De traditie van leder snijden en zomen stikken ging er over van generatie op generatie. Een lokale gids neemt je mee op een footwear tour langs ateliers en bedrijven. Enkel kijken zou natuurlijk zonde zijn en dus wordt er ook geshopt in outlets en showrooms, zoals die van Tod’s en Hogan.

Het schoenenambacht, de traditie van een volk, www.caractere.be/nl/buitengewoon/het-schoenenambacht-de-traditie-van-een-volk

3 Hercule Poirot achterna

7x op themareis
© GETTYIMAGES

Wat dacht je van een levensecht detectivespel op de Noordzee? Nu de nieuwe filmversie van Murder on the Orient Express van Agatha Christie hoge toppen scheert in de bioscoop, pakt rederij P&O Ferries uit met een Murder Mystery Minicruise. Tijdens de driedaagse cruise van Zeebrugge naar Hull waan je je Hercule Poirot en ga je Cluedo-gewijs op zoek naar de moordenaar. Al tijdens het diner op dag 1 krijg je zenuwslopende raadsels voorgeschoteld. Een speciaal Murder Mystery Team met live acteurs maakt alles levensecht. Aan land kan je je speurneus even een pauze gunnen en Hull of het middeleeuwse York bezoeken.

Murder Mystery Minicruise, www.poferries.com/bn/minicruise

4 Leren fotograferen

7x op themareis
© Getty Images/iStockphoto

Selfies maken of echt fotograferen op reis: het is een wereld van verschil. SNP Natuurreizen leert je dat laatste. Een ervaren fotograaf neemt je mee op sleeptouw naar de meest fotogenieke bestemmingen in Europa en ver daarbuiten. Zo kan je bijvoorbeeld een fotosafari maken in het Ndutu-gebied in Tanzania. Doel: de trek van gnoes, zebra’s en gazelles vastleggen. Hoogtepunt van de reis is de pleisterplaats van de zwarte neushoorn. De Nederlandse fotograaf en bioloog Martin van Lokven leert je hier de kneepjes van het fotograferen en kent Afrika zeer goed. Hij toont je dan ook de meest fantastische plekken, die je zelf niet zou vinden.

Fotografiereizen, www.snp.nl/reizen/fotograferen

5 Fietsen met Johan Museeuw

7x op themareis
© G.F.

De regio rond het Spaanse Calpe beschikt over een zeer uitgebreid fietsnetwerk, van licht heuvelend tot routes voor het betere klimwerk. Ook Mojácar in Andalusië staat bekend bij profrenners en wielertoeristen. Ex-wielrenner Serge Baguet vestigde op beide locaties een eigen wielercentrum. Samen met touroperator TUI biedt hij reizen op maat en op elk niveau aan: van semiprofessioneel tot recreatief fietsen, met de eigen tweewieler of een huurfiets. Je wordt altijd opgevangen in je eigen taal. Nieuw dit jaar is dat ex-wielrenner Johan Museeuw ritten begeleidt. Hij is je fietsbegeleider van 28 april tot 5 mei 2018 in Calpe, en van 19 mei tot 26 mei 2018 in Mojácar. Tijdens en na de ritten komen de verhalen over de heroïsche overwinningen zeker naar boven.

Fietsvakanties, www.tui.be/nl/fietsvakanties, www.fietsstages-baguet.be

6 Door het magische land van Harry Potter

7x op themareis
© GETTYIMAGES

Ga je op reis met kinderen? Dan scoor je vast met een tour langs de locaties uit Harry Potter-boeken en -films in Zuid-Engeland. Pharos Reizen stelde een circuit samen van de westkust tot Londen. Wat ligt er op je weg? Lacock Abbey, die dienst deed als toverschool Zweinstein, de Zwanenkolonie van Abbotsbury, Jurassic Coast, Bath en de Cotswolds, het thuisland van schrijfster J.K. Rowling, met sprookjesachtige dorpjes. In Londen bezoek je uiteraard de Warner Bros. Studio waar je de geheimen achter de magie uit de films ontdekt en leert hoe de figuren tot leven werden gebracht. Je kan er wandelen door Zweinstein, een ritje op een bezemsteel maken of de slaapzaal van Harry en zijn vrienden onderzoeken.

Op avontuur met Harry Potter, www.pharosreizen.be/rondreizen/grootbrittannie/zuidwestengeland

7 Als een cowboy in het Wilde Westen

7x op themareis
© G.F.

Wie echt avontuurlijk is aangelegd, boekt een verblijf op een ranch in de USA. Met reisorganisatie TUI ga je er in de leer bij de cowboys in de Wild West. Of je nu kiest voor Arizona, Texas, Wyoming of Montana: telkens staan paarden centraal. Afhankelijk van je conditie kan je opteren voor een echte werkstage of voor een vakantie in een luxeresortranch. Wie niet wil paardrijden mag zich op zo’n ranch uitleven met andere (stoere) activiteiten: raften, boogschieten, vliegvissen, lasso gooien... of gewoon dieren verzorgen en koken.

Avontuurlijk in USA, verblijf in een ranch, wereldreizen.tui.be/nl/Noord-Amerika/USA/Avontuurlijk/individueel/product

Partner Content