Villefranche-sur-Mer, Cote d'Azur © GETTY IMAGES

Overwinteren onder de zon

Waarom zou je onze druilerige en soms gure winter doorstaan als het ook anders kan? Daarvoor hoef je niet altijd ver te vliegen. Een paar uurtjes volstaan om weer je sandalen aan te trekken.

Bijna zeven op de tien Belgen dromen ervan om een deel van de winter in de zon door te brengen. Van overwinteren spreken we wanneer je meer dan vijf weken in warmere oorden vertoeft. Best lang, hoor ik je denken. Maar dankzij de huidige communicatiemogelijkheden is dat veel makkelijker dan vroeger. Met Skype, Facetime, WhatsApp en uiteraard mail, kan je zelfs vanuit het buitenland werken. Toch is twee derde van de overwinteraars tussen 60 en 70, dus meestal gepensioneerd. En liefst van al trekken ze naar de zon met hun partner. Overwinteren doe je nu eenmaal niet alleen. Eens onder de winterzon, blijken de meeste overwinteraars minder last te hebben van kwaaltjes, omdat ze elke dag buiten komen, volop bewegen en genieten van het licht en de lucht. Bijkomend voordeel: veel vakantiewoningen zijn goedkoper dan in de zomer.

Anders dan vakantie

Maar overwinteren is niet hetzelfde als op vakantie gaan. Je laat familie en vrienden voor langere tijd achter, zet de vereniging waarin je actief bent on hold, je moet je eigen huis en auto missen of het zonder je favoriete bakker en je post stellen. Emotioneel valt enkele maanden in het buitenland niet te onderschatten. Vooral oma’s geven aan dat ze hun kinderen en kleinkinderen missen. Ook ouders of schoonouders die hulpbehoevend zijn en die je dus niet graag lang alleen laat, kunnen je ervan weerhouden zorgeloos maanden weg te blijven. In beide gevallen bespreek je best samen met je familie wat je van plan bent en hoe lang je weg blijft. Voor wie toch last mocht hebben van een schuldgevoel: bedenk dat de waardering soms groter is als je niet elke dag beschikbaar bent. De tijd die je wel met je familie spendeert, is dan qualitytime. Bovendien sta je in 24 uur van om het even waar ter wereld terug thuis, iets waar je je overigens voor kan verzekeren.

Het is ook goed vooraf na te denken hoe je je overwintering wilt invullen. Wat ga je al die maanden in het buitenland doen? Want na enkele weken zal ook daar de routine toeslaan. En heimwee kan iedereen overvallen, ook volwassenen.

Voor elk budget

Het is een misvatting dat je rijk moet zijn om te overwinteren. Je bent niet op vakantie: je verplaatst je leven gedurende een aantal maanden naar een warm land. Je uitgaven voor voeding en levensonderhoud blijven dezelfde. Er blijven dus twee belangrijke kostenposten over: de reis naar je overwinterplek en de huur van een verblijf (tenzij je er zelf een hebt). Maar je bespaart ook. Het leven is op sommige bestemmingen minder duur dan bij ons. En de verwarming in België kan uit tijdens de wintermaanden. Een buitenverblijf kopen dan maar? Het is uiteraard altijd verstandig eerst te huren om een plek beter te leren kennen en te ervaren of je je er echt thuis voelt, voor je overgaat tot een aankoop.

Met deze zaken in gedachten, hoeft niets je nog tegen te houden om op zoek te gaan naar de beste plekken om een koude winter te ontvluchten. Wij selecteerden er zes.

Agadir in Marokko

Waarom? Agadir is dé pleisterplek bij uitstek voor overwinteraars in Marokko.

Troeven. Deze plek heeft een vijf kilometer lange, aangename wandelboulevard langs de kustlijn. Het witte zandstrand met uitzicht op de Atlantische Oceaan, geflankeerd door bergen, is bijzonder mooi en wordt heel netjes gehouden. Je hebt er bovendien keuze te over aan hotels, restaurants en handelszaken. Alleen al de El Had Bazaar telt zesduizend winkeltjes.

Minpunten. De stad werd in 1960 opnieuw opgebouwd na een aardbeving. Er is dus veel beton in de binnenstad. Op de stranden kunnen de vele verkopers van prullaria soms vervelend zijn. En ’s ochtends hangt er vaak mist, die meestal in de loop van de dag optrekt.

Overwinteren onder de zon
© GETTY IMAGES

Klimaat. In november en december klimt het kwik in Agadir nog boven de 20 graden. De koudste maand is januari, maar dan wordt het er toch nog makkelijk 19 graden. Zonzekerheid heb je het hele jaar door.

Verblijf. Agadir biedt vrij goedkope vakantieappartementen en huizen aan. Ze gaan van 35 euro per nacht voor een eenvoudig appartement tot 52 euro voor een comfortabel en zelfs relatief luxueus verblijf. Een goeie optie is een aparthotel. De prijs is vergelijkbaar met die van een appartement, maar indien je wil, kan je toch gebruik maken van de hoteldiensten. Marokko is ook populair bij toeristen met kampeerwagens. De rit bedraagt meer dan 3.000 km, en je moet de Middellandse Zee over. Maar je hebt al een staplaats voor 6 euro per nacht.

Erheen. Vanuit Brussels Airport is het ongeveer 3.45 uur vliegen tot Agadir.

De Algarve in Portugal

Waarom? De Algarve, de zuidelijke kustregio, is de populairste streek om te overwinteren in Portugal. Afhankelijk van wat je wil, kan je opteren voor drukkere, centraal gelegen badsteden of voor rustige dorpjes. Een populaire en levendige badplaats is Albufeira. Het heeft een pittoresk oud centrum en mooie zandstranden. Als je verder oost- of westwaarts gaat, kan je de meer authentieke Portugese levenswijze leren kennen.

Troeven. De grote aantrekkingskracht van de Algarve zijn de prachtige rotsformaties, kliffen, baaien en grotten langs de 180 km lange ruige kustlijn. Zoals de Praia de Marinha, waar de Atlantische Oceaan al duizenden jaren losbeukt op prachtige kliffen en waarop je mooie wandelingen kan maken. Verder staat de Algarve bekend voor haar fantastische golfbanen, thermische bronnen en historische bezienswaardigheden, zoals de voormalige Moorse hoofdstad Silves en het stadje Tavira. En je kan er lekker eten. De meeste plaatsen zijn van oorsprong vissersdorpen en ook in de winter kan je er genieten van een caldeirada, de typische visstoofpot.

Overwinteren onder de zon
© Getty Images/iStockphoto

Minpunten. De regio is nog meer gericht op zomertoerisme. Daardoor zijn in de winter restaurants en toeristische attracties vaak gesloten.

Klimaat. De Algarve is het warmste en droogste deel van Portugal, met milde winters. In januari en februari bedraagt de gemiddelde temperatuur 16 tot 17 graden en schijnt de zon gemiddeld zes uur per dag. Misschien niet meteen geschikt voor een duik in het zwembad, maar wel voor een fijne wandeling of een terrasje. En dat het in de Algarve maar 50 tot 60 dagen regent per jaar, maakt het tot een heerlijke plek om te overwinteren.

Verblijf. Veel eigenaars van vakantiehuizen en appartementen hanteren speciale prijzen om te overwinteren in Portugal. Ook een hotelverblijf behoort tot de mogelijkheden. Sommige touroperators bieden tegen voordelige prijzen verblijven van 29 tot 105 dagen aan.

Erheen. Tussen Brussel en Faro vlieg je ongeveer 2.45 uur.

De Canarische Eilanden in Spanje

Waarom? Deze Spaanse archipel is uitstekend om te overwinteren. Wij pikken er Gran Canaria uit, met als bekendste badplaatsen Playa del Inglés en Maspalomas. Hier is alles op maat gesneden van de toerist. In de hoofdstad Las Palmas kan je winkelen.

Troeven. Naast het klimaat, is vooral de natuur een goeie reden om voor Gran Canaria te kiezen. Door de vulkanische oorsprong is die zeer gevarieerd: in het noorden verrassend groen met een rijke fauna en flora, bergen in het centrale gedeelte en in het dorre zuiden zandduinen, canyons en kloven. De 2.000 km wandelpaden zorgen ervoor dat je als wandelaar (of fietser) de tijd van je leven hebt.

Overwinteren onder de zon
© Getty Images/iStockphoto

Minpunten. Die zijn er weinig, tenzij je niet van hoogbouw aan de kust houdt. En sommigen vinden dat badplaats Playa de Inglés verouderd is en een opknapbeurt kan gebruiken.

Klimaat. Gran Canaria wordt het eiland van de eeuwige lente genoemd, omdat het zowat het hele jaar door een stabiele temperatuur tussen 20 en 28 graden heeft en weinig neerslag. Er heerst een subtropisch klimaat dat ook de zeetemperatuur constant houdt.

Verblijf. Vooral aan de zuid- en noordkust zijn veel hotels, appartementen en restaurants. Het aanbod is groot, de prijzen redelijk.

Erheen. De rechtstreekse vluchten tussen Brussel en Las Palmas nemen ongeveer 4.25 uur in beslag.

De Azurenkust in Frankrijk

Waarom? De Azurenkust heeft een microklimaat, met als warmste plek Menton, ook wel de parel van Frankrijk genoemd.

Troeven. Wie in de winter naar de Côte d’Azur trekt, beweegt zich in het spoor van de adel, de kunstenaars en de royals uit de 19de eeuw. De Franse Rivièra, met haar illustere hotels en promenades, heeft haar charme aan die periode te danken. Menton, nabij de Italiaanse grens, heeft als symbool de citrusboom en in februari kan je er aan het citroenfeest deelnemen. De stad telt veel idyllische steegjes, leuke pleintjes en prachtige belle-époquehuizen. In en rond Menton kan je wandelen in botanische tuinen en Monaco en Nice zijn makkelijk te bereiken. De Franse mediterrane keuken is natuurlijk een troef, en voor wie liever Italiaans eet, is de grens nooit veraf. Vandaag is de winter aan de Azurenkust minder populair: in de zomer ziet ze 650.000 toeristen, maar hun aantal slinkt tot 50.000 in de winter. Dan is het dus relatief rustig en dat drukt ook de prijzen.

Overwinteren onder de zon
© Getty Images/iStockphoto

Minpunt. De Azurenkust blijft al bij al een dure bestemming.

Klimaat. Verwacht aan de Azurenkust geen zomerse temperaturen in de winter. Wel een mild winterklimaat tussen 10 en 13 graden. Omdat de wolken vaak boven de Maritieme Alpen blijven hangen, is het gebied eronder wel uiterst zonnig. En met het winterzonnetje kan de temperatuur oplopen tot 18 graden.

Verblijf. De meeste vakantiehuizen zijn in de winter te huur voor een langere periode en vaak voordeliger dan in de zomer.

Erheen. Je kan vliegen of er met de auto of de TGV naartoe. Vliegen doe je naar Nice (1.40 uur), de TGV rijdt tot Cannes, Nice of Saint-Raphaël (7 tot 8 uur). Met de auto is het 1.232 km van Brussel tot Menton.

Florida in de VS

Waarom? Florida is de plek waar veel gepensioneerde Amerikanen overwinteren. Maar dat er enkel ouderen vertoeven, klopt niet. Miami is bijvoorbeeld hip, mondain en multicultureel. Verder kies je in functie van waar je van houdt: in Orlando heb je toeristische attracties, pretparken en winkels. De Golf van Mexico biedt stranden en in de Florida Keys en Everglades kunnen natuurliefhebbers hun hart ophalen.

Troeven. De lange witte stranden zijn prachtig en de natuurgebieden uitzonderlijk: in de Everglades kan je alligators, beren en prachtige vogels spotten en in de Golf van Mexico dolfijnen. Als de kinderen of kleinkinderen op bezoek komen, wordt een dagje Disneyland zeker een succes.

Bovendien zijn er in Florida ontzettend veel faciliteiten voor gepensioneerden. Een vijfde van de bevolking is 65-plusser, in het zuiden is zelfs de helft van de inwoners gepensioneerd. Dat komt omdat veel oudere Amerikanen naar Florida afzakken, enkel in de wintermaanden of permanent (men noemt ze snowbirds). Je hebt er heuse retirement communities en ze zijn ook goed vertegenwoordigd in de politiek. Winkels stemmen zich af op hun publiek, want op sommige plekken krijg je seniorenkorting.

Minpunten. In de natuurgebieden vormen muggen een vervelende plaag en in de steden... het drukke verkeer.

Overwinteren onder de zon
© GETTY IMAGES

Klimaat. Florida wordt niet voor niets the Sunshine State genoemd. Dat heeft de streek uiteraard te danken aan het aantal zonuren. Orkanen trekken in principe enkel van juni tot november over. Het zuiden van Florida is het warmst, daar krijg je tussen november en april 23 tot 27 graden. In Orlando (centraal Florida) en het noorden ligt de gemiddelde temperatuur wat lager.

Verblijf. Huizen of appartementen in Florida zijn niet goedkoop. Voorzie minstens 1.000 euro huur per maand.

Erheen. Je vliegt ongeveer 10 uur non-stop tussen Brussel en Miami.

Phuket en Hua Hin in Thailand

Waarom? De meeste toeristen kiezen voor het zuiden van Thailand, met het eiland Phuket en de gelijknamige hoofdstad op kop. Hier vind je ook de meeste accommodatie. Hua Hin, iets meer noordelijk, is een goedkoper en rustiger alternatief. Veel Thai verblijven hier zelf graag en ook de koninklijke familie heeft hier haar buitenverblijf. Het strand is er wel een beetje minder mooi dan in Phuket.

Troeven. Naast de prachtige stranden, wuivende palmen en Thaise keuken, heeft Thailand nog heel wat troeven voor overwinteraars. Zo is het een land met weinig criminaliteit en zeer vriendelijke, weinig opdringerige mensen, het openbaar vervoer en de taxi’s (o.a. tuktuks) zijn er goed. En niet onbelangrijk: Thailand heeft een uitstekende medische zorg. De meeste Thaise ziekenhuizen beschikken over de modernste apparatuur, de artsen zijn goed opgeleid en spreken Engels.

Overwinteren onder de zon
© Getty Images/iStockphoto

Minpunten. Phuket heeft helaas ook een keerzijde. Er is een druk nachtleven en het sekstoerisme is jammer genoeg nog niet helemaal verdwenen. Het verkeer kan er lawaaierig zijn en de lucht naar uitlaatgassen ruiken. Gelukkig zijn er ook rustigere opties.

Klimaat. In Thailand kan je eigenlijk niet van een winter spreken. Het is er altijd warm. In onze koudste maanden genieten de Thai nog altijd van 22 tot 30 graden. Half november tot eind maart is de beste periode om er te vertoeven. April is de heetste maand. Daarna begint in de meeste gebieden het regenseizoen, dat duurt tot oktober.

Verblijf. Het vliegtuigticket mag dan al duur zijn, de accommodatie is goedkoop. Bij een langer verblijf zijn flinke kortingen mogelijk. Je vindt er al een mooi gemeubeld appartement voor 400 euro per maand. Ook eten is er een pak minder duur dan bij ons.

Erheen. Er zijn rechtstreekse vluchten tussen Brussel en Bangkok. Reken op 10 uur vliegen.

Partner Content