© StockFood

Recepten voor heerlijke curryschotels

Een curryschotel laat je volop genieten van een pittige reis naar het oosten, of dat nu met vlees, vis of vegetarisch is.

Massamankerrie met kip

(Voor 4 personen)

2 rode uien, 4 aardappelen, 650 g kipfilet, 2 kardemompeulen, 1 kaneelstokje, 3 limoenen, olie, 2 eetlepels massamankerrie, 1 eetlepel tamarindepasta, 5 cl nuoc-mamsaus, 35 cl kokosmelk, 2 steranijsjes, zout, 1 tuiltje koriander, basmatirijst.

1 Pel de uien, schil de aardappelen en snij in stukken. Snij de kipfilets in grote stukken.

2 Plet de kardemompeulen en haal er de zaadjes uit. Breek het kaneelstokje in stukken. Pers een limoen uit, snij de andere twee limoenen in stukken.

3 Warm twee eetlepels olie in een wok. Voeg de massamankerrie en de tamarindepasta toe. Giet er de nuoc-mâmsaus, het citroensap en de kokosmelk bij. Breng al roerend aan de kook.

4 Zet het vuur lager en voeg de uien, de kardemom, de kaneel, de steranijs en wat zout toe. Doe er de stukken kipfilet en de aardappelen bij.

5 Laat 25 minuten sudderen op een zacht vuur en roer geregeld om.

6 Verdeel het kerriegerecht over de borden, werk af met wat korianderblaadjes en dien op met de stukjes limoen en basmatirijst.

Vegetarische rode kerrie met palmkool en gefrituurde tofoe

Recepten voor heerlijke curryschotels
© StockFood

(Voor 4 personen)

1 grote ui, 2 sjalotten, 800 g Toscaanse palmkool, 2 eetlepels koolzaadolie, 2 eetlepels rode kerriepasta, 35 cl kokosmelk, zout, 400 g vaste tofoe, 2 eetlepels maïszetmeel, frituurolie.

1 Pel de ui en de sjalotten en snipper ze fijn. Was de palmkool en snij de bladeren in kleine stukken.

2 Warm de koolzaadolie op in een wok. Laat de ui en de sjalotten twee minuten fruiten op een zacht vuur, onder voortdurend roeren. Voeg de rode kerrie en de kokosmelk toe en laat al roerend nog twee minuten verder sudderen op een zacht vuur.

3 Voeg de kool en wat zout toe en dek af. Laat 20 minuten verder garen op een zacht vuur.

4 Snij intussen de tofoe in blokjes van één cm en rol ze door het maïszetmeel. Warm de frituurolie op, dompel er tofoeblokjes in onder, laat vijf minuten frituren en daarna uitlekken op keukenpapier.

5 Verdeel het kerriegerecht over de kommetjes, voeg de gefrituurde tofoeblokjes toe en dien meteen op.

Thaise kerrie met mihoen en shiitakes

Recepten voor heerlijke curryschotels

(Voor 4 personen)

2 teentjes look, 2 cm verse gember, 200 g bimi of broccolini, 8 grote shiitakes, 1 rood pepertje, 200 g mihoen, 4 eetlepels zonnebloemolie, 2 koffielepels Thaise rode kerriepasta, 75 cl groentebouillon, 30 cl kokosroom, 4 eetlepels sojasaus, 2 limoenen, zout, peper, 1 tuiltje koriander, 1 eetlepel zwarte sesamzaadjes.

1 Pel de look en de gember. Spoel de bimi en snij ze in kleine stukjes. Reinig de champignons en snij ze in plakjes. Was het pepertje, verwijder de zaadjes en hak fijn. Kook de mihoen, laat uitlekken en zet opzij.

2 Warm twee eetlepels olie in een braadpan. Voeg de look en de gember toe en laat vijf minuten fruiten. Voeg de kerriepasta toe en giet er de bouillon en de ko-kosroom bij.

3 Breng aan de kook en laat tien minuten sudderen. Voeg twee eetlepels sojasaus, het sap van een limoen, wat zout en peper toe.

4 Warm intussen twee eetlepels olie in een pan en bak de shiitakes tot ze goudbruin zijn. Breng op smaak met de rest van de sojasaus en het sap van de tweede limoen. Voeg de bimi en een bodempje water toe, laat vijf minuten sudderen.

5 Verdeel de mihoen over kommetjes. Voeg de shiitakes en de bimi toe en giet er de bouillon over. Werk af met koriander, wat snippertjes van het rode pepertje en de sesamzaadjes. Dien meteen op.

Kerrie met garnalen, vis, mango en kokosmelk

Recepten voor heerlijke curryschotels
© StockFood

(Voor 4 personen)

600 g kabeljauwfilet, 12 rauwe roze garnalen, 1 venkel, 200 g peultjes, 1 grote ui, 1 teentje look, 1 mango, 2 cm gemberwortel, 1 busseltje Thaise basilicum, olie, 1 eetlepel gele kerriepasta, 15 cl groentebouillon, 15 cl kokosmelk, basmatirijst.

1 Snij de kabeljauwfilet in grote stukken. Pel de garnalen. Was de venkel en snij in kleine blokjes. Verwijder de puntjes van de peultjes en indien nodig ook de draad. Pel de ui en de look, en hak fijn. Pel de mango, verwijder het vruchtvlees van rond de pit en snij in kleine blokjes.

2 Schil de gember en hak fijn. Haal de blaadjes van de Thaise basilicum en hak eveneens fijn.

3 Warm één eetlepel olie op in de wok. Laat de ui, de look en de venkelblokjes twee minuten fruiten. Voeg de kerriepasta toe en blijf nog één minuut verder roeren.

4 Voeg de bouillon, de kokosmelk en wat zout toe en breng aan de kook. Draai het vuur lager en laat nog tien minuten zachtjes verder koken.

5 Voeg de stukken kabeljauw toe en laat opnieuw tien minuten verder garen. Voeg tot slot de garnalen, de peultjes, de Thaise basilicum en de gember toe, roer goed om, zet een deksel op de pan en laat nog eens vijf minuten verder koken. Voeg helemaal op het einde de mangoblokjes toe.

6 Verdeel de kerrie over de kommetjes en dien zeer warm op met basmatirijst.

Is het nu kerrie of curry

Kerrie is een in de keuken gebruikt mengsel van specerijen, en ook wel de naam voor de daarmee bereide gerechten. Het woord ‘kerrie’ is een verbastering van het Tamil-woord kari (Engels: curry), dat saus betekent. ... De smaak van de vernederlandste kerrie wijkt af van de smaak in originele Indiase kerriegerechten.

In de winkel koop je potjes of zakjes met curry- of kerriepoeder. In dat geval gaat het om een mix van specerijen die wereldwijd gebruikt wordt voor allerhande kruidige gerechten. De term ‘kerrie’ wordt voornamelijk in Nederland gebruikt. Belgen kiezen eerder voor currypoeder. De exacte samenstelling kan verschillen van producent tot producent.

Maar het woord ‘kerrie’ of ‘curry’ is een verbastering van het Tamil-woord kari, dat saus betekent. Een curry verwijst daarom naar een Indiase bereiding die meestal behoorlijk wat pit heeft. In dat geval zal de saus klaargemaakt zijn met een specifieke mix van specerijen. Van mild tot heet.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content